Η γυναικεία παρουσία στο “Godfather”

Η γυναικεία παρουσία στο “Godfather”

Καλημέρα,
ξέρετε ότι γενικά μου αρέσουν οι οικογενειακές ταινίες. Τρεις από αυτές είναι και η γνωστή τριλογία που διηγείται την ιστορία της οικογένειας Corleone. Χθες λοιπόν σκεφτόμουνα τη γυναικεία παρουσία σ’ αυτήν την τριλογία, η οποία είναι ουσιαστικά ελάχιστη δεδομένου ότι η οικογένεια είναι παραδοσιακά πατριαρχική. Είναι όμως 5 γυναίκες που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Τα ονόματά τους: Carmela, Constanza, Mary, Kay και Apollonia.
Αν δεν ξέρετε την ιστορία, ο πάτερ φαμίλιας και πρώτος Νονός είναι ο Vincenzo (Vito) Andolini (Corleone ονομαστηκε όταν έφτασε στην Αμερική), ο δεύτερος Νονός είναι ο γιος του Michael Corleone και ο τρίτος ο εγγονός του (γιος του Santino) Vincent. Το θέμα όμως εδώ είναι οι γυναίκες:

Carmela

Σύζυγος του Vito και μητέρα των Santino, Freddo, Michael και Constanza (Connie).

Μητριαρχική φιγούρα, η Mamma της οικογένειας, πιστή στο σύζυγο, καλή μητέρα. Πρόσχαρη, αλλά και υποταγμένη στους κανόνες της οικογένειας. Σεβαστή απ’ όλους, ο Freddo «δεν πρέπει να πάθει τίποτε όσο ζει η μητέρα».

Constanza

Κόρη του Vito.

Αφανής παρουσία στην πρώτη ταινία, παντρεύεται τον Carlo στην αρχή της ταινίας και γίνεται άθελά της το δόλωμα για να δολοφονηθεί ο Santino. Χηρεύει στη συνέχεια, η δύναμή της και η παρουσία της αυξάνεται καθώς περνάει ο καιρός, με αποκορύφωμα την τρίτη ταινία όπου είναι άτυπα του νούμερο 2 της οικογένειας μετά τον Michael. Είναι αυτή που προστατεύει και προωθεί τον Vincent.

Mary

Κόρη του Michael.

Ως πρόεδρος του ιδρύματος Corleone είναι μια καλή βιτρίνα για φιλανθρωπίες. Δε συμμετέχει ενεργά στις «δουλειές» επειδή ο Michael θέλει να την κρατήσει εκτός. Ερωτεύεται τον ξάδελφό της Vincent, προδώνεται όμως όταν αυτός προτιμάει την εξουσία. Είναι η θλιμμένη αξιοπρεπής παρουσία και πεθαίνει στο τέλος χωρίς να καταλάβει το γιατί.

Kay

Η δεύτερη σύζυγος του Michael.

Είναι η ξένη, η Αμερικάνα που αγαπάει τον Michael, ακόμη και όταν βλέπει σιγά σιγά να τον χάνει. Προσπαθώντας να καταλάβει, αδυνατεί τελικά να μπει στο πνεύμα της οικογένειας και απομακρύνεται τελικά για να επιστρέψει για πολύ λίγο στο τέλος όταν όλη η οικογένεια βρίσκεται στη Σικελία για την όπερα στην οποία πρωταγωνιστεί ο γιος της Anthony. Είναι πάντα η ουδέτερη ματιά στα τεκταινόμενα στη ζωή της οικογένειας.

Apollonia

Η πρώτη γυναίκα του Michael.

Ελάχιστη παρουσία στην πρώτη ταινία και σε στιγμιότυπα μόνο στην τρίτη. Κοριτσόπουλο στο (χωριό) Corleone, τη βλέπει ο Michael και την ερωτεύεται άμεσα. Κάνει μια αρκετά πρωτότυπη πρόταση γάμου στον πατέρα της και τελικά παντρεύονται. Δεν προλαβαίνει όμως να πάει μαζί του στην Αμερική, σκοτώνεται όταν παίρνει να οδηγήσει το παγιδευμένο αυτοκίνητο που επρόκειτο να οδηγήσει ο Michael.

Αυτά τα λίγα για τις γυναίκες της ιστορίας.
Οι ταινίες στο κάτω κάτω είναι οικογενειακές: ο Francis Coppola σκηνοθέτησε και συνέγραψε, ο Carmine Coppola έγραψε μουσική και είχε τη διεύθυνση της ορχήστρας, η Sofia Coppola πρωταγωνίστησε. Μέχρι και ο ανηψιός Nicholas Cage ήταν executive producer.

ΥΓ. ελπίζω να μην έκανα πολλά λάθη.

Keep your friends close, but your enemies closer (Don Vito Corleone)

Εδώ σχολιάζετε...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: