Τα ανυπόφορα κλισέ των αμερικανικών ταινιών

Ιδού μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές “αμερικανιές” που βλέπουμε στις χολιγουντιανές ταινίες και, πολλές φορές δεν είναι άμεσα ορατές, παρά δρουν υπογείως:

  1. φυσικά η (υπερ)προβολή της σημαίας τους, τουλάχιστον μία φορά σε κάθε ταινία, ακόμη και σε άσχετες σκηνές.
  2. η έννοια που δίνουν στον “πατριωτισμό” ή, με άλλα λόγια, η υπεροχή του αμερικανικού λαού/πολιτισμού και των προϊόντων του.
  3. η σκηνή του εμετού σε μία τουαλέτα. Μα καλά, τόσο συχνά τους συμβαίνει; Και άντε και τους συμβαίνει, είναι ανάγκη να το προβάλουν τόσο συχνά;
  4. η προτίμηση που δείχνουν όλα τα φυσικά φαινόμενα και οι εξωγήινοι και μεταφυσικοί εισβολείς να εκδηλώνονται/επισκέπτονται πόλεις και περιοχές των USA. Στην εξαιρετική δε περίπτωση που θα πρέπει να γίνει κάτι εκτός USA (π.χ. ένα ερημικό νησί ή ένας πλανήτης), ο πάσχων είναι πάντα αμερικανός πολίτης (τουλάχιστον αυτός που θα επιζήσει στο τέλος). Θυμίζει λίγο το ανέκδοτο “ένας άγγλος, ένας γάλλος και ένας έλληνας …”
  5. αν όλοι αυτοί που εμφανίστηκαν στον κινηματογράφο να έχουν πολεμήσει στο Βιετνάμ, είχαν όντως πολεμήσει, το αποτέλεσμα του πολέμου ίσως να ήταν διαφορετικό. Με άλλα λόγια, η ήττα πονάει!

Απόστολος

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

1 Σχόλιο

Σχολίασε

Εδώ σχολιάζετε...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: