Η πιο διάσημη ελληνική ταινία

Η πιο διάσημη ελληνική ταινία

Σήμερα το απόγευμα διάβαζα σε ένα παλιό περιοδικό ένα άρθρο που αναφερόταν σε κάποια ταινία (δεν έχει σημασία σε ποια) ως “η πιο διάσημη ελληνική ταινία“. Αναρωτήθηκα με ποια κριτήρια έδωσε ο συντάκτης του άρθρου αυτό το χαρακτηρισμό. Στηρίχθηκε άραγε σε κάποια δεδομένα ή, θέλοντας να προσδώσει κύρος (στην ταινία; στο άρθρο;), αυτοσχεδίασε;

Ο χαρακτηρισμός έχει νομίζω δύο σκέλη:

  1. ελληνική: πώς προσδιορίζουμε μία ταινία ως ελληνική;
  2. διάσημη: πώς μετρούμε τη “διασημότητά” της;

Είχα θέσει και πιο παλιά το πρώτο ερώτημα σε μία παρέα (κινηματογραφο-) φίλων, χωρίς να καταλήξουμε σε κάποιο κοινά αποδεκτό συμπέρασμα. Μία ταινία χαρακτηρίζεται ως ελληνική (ή οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας) είτε λόγω της γλώσσας που χρησιμοποιείται σ’ αυτήν (στο μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον), ή λόγω της εθνικότητας των περισσοτέρων ηθοποιών ή/και του σκηνοθέτη ή των άλλων συντελεστών ή ακόμη και λόγω της εταιρείας παραγωγής.

Ως προς τη “διασημότητα” τώρα, δεν ξέρω αν υπάρχουν αξιόπιστα “διασημόμετρα”. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να δεχτούμε ως μονάδα μέτρησης τον αριθμό των βραβείων που έχει πάρει στα διάφορα φεστιβάλ (π.χ. οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου ή του Νίκου Κούνδουρου). Επίσης θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα ψηφοφοριών μεταξύ κινηματογραφόφιλων ή μη (αν δεν κάνω λάθος, στο imdb προηγείται στις βαθμολογίες των χρηστών του το “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη). Και γιατί να μην είναι η πιο αναγνωρίσιμη στο εξωτερικό (π.χ. το “Ποτέ την Κυριακή” του Ζιλ Ντασέν ή ο “Ζορμπάς” — χαρακτηρίζεται ως ελληνική αυτή;)

Χμμμ, πολλά ερωτήματα έθεσα μαζεμένα σε ένα άρθρο και δυστυχώς δεν έχω απαντήσεις!
Η αλήθεια είναι ότι σκεφτόμουν να κάναμε κι εμείς μία παρόμοια ψηφοφορία, αλλά, καθώς έγραφα τις παραπάνω σκέψεις, συνειδητοποίησα ότι μάλλον δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο!

Όταν βλέπω μια ταινία, δεν ενδιαφέρομαι και πολύ αν είναι ελληνική ή όχι, αν πήρε βραβεία ή όχι και αν τη συμπαθούν οι άνθρωποι που την είδαν. Το θέμα είναι αν μου λέει εμένα (και στον κάθε θεατή της) κάτι και αν θα τη θυμάμαι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σωστά;

Εδώ σχολιάζετε...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: