Σενάριο/σκηνοθεσία: ΕΓΩ!

Σενάριο/σκηνοθεσία: ΕΓΩ!

Αφορμή για το σημερινό σχόλιο στάθηκε κάτι που παρατήρησα στο τελευταίο άρθρο του Κούρου με θέμα τις ελληνικές ταινίες της νέας σεζόν (2007-2008), που έχει ως πηγή το περιοδικό Μοτέρ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Πιο συγκεκριμένα, ήταν η σύμπτωση σε όλες τις νέες ταινίες να υπάρχει το ίδιο όνομα, τόσο στη σκηνοθεσία (μόνο του), όσο και στο σενάριο (μόνο του ή μαζί με κάποιο άλλο)! Σε όλες, με εξαίρεση μόνο 1-2!!

Τι μπορεί να σημαίνει (και να σηματοδοτεί) αυτό το γεγονός;

Ως φαινόμενο φυσικά δεν είναι καινούριο, ακόμη και οι υπερ-παραγωγικοί Αλέκος Σακελλάριος και Γιάννης Δαλιανίδης, για να αναφέρω τους πιο αναγνωρίσιμους από τους παλαιότερους, προτιμούσαν συχνά πυκνά το “one man show“· είναι όμως το πλήθος των ταινιών στις οποίες βλέπω να συμβαίνει αυτό τώρα τελευταία, καθώς και τα τόσα διαφορετικά ονόματα, που με κάνουν και αναρωτιέμαι…

Οι πιθανές αιτίες που σκέφτομαι, έτσι στα πεταχτά, είναι οι παρακάτω:

  • οι ταινίες είναι πλέον “του/της δημιουργού”. Βάζει την ιδέα, γράφει το σενάριο, άρα ποιος είναι και ο πιο κατάλληλος να σκηνοθετήσει την ταινία;
  • έχουμε έλλειψη καλών σεναριογράφων, οπότε οι σκηνοθέτες αναγκάζονται να γράψουν και τα σενάρια μόνοι τους ή, έστω, σε συνεργασία με κάποιο άλλο άτομο.
  • η οικονομική στενότητα έχει περικόψει την ανάγκη ξεχωριστού σεναριογράφου, οπότε οι παραγωγοί εξοικονομούν κάποια χρήματα με τη λύση “τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι”.
  • οι σκηνοθέτες πρώτα σκηνοθετούν και μετά γράφουν (;)

Να είναι κάτι άλλο άραγε;
Να είναι συνδυασμός των παραπάνω;

Δεν ξέρω… εγώ ένας απλός κινηματογραφόφιλος είμαι. Δεν είναι περίεργο όμως;

Εδώ σχολιάζετε...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: