Πέθανε ο Ζιλ Ντασέν – κριτική ταινίας “The Rehearsal / Η δοκιμή” (1974)

Πέθανε ο Ζιλ Ντασέν – κριτική ταινίας “The Rehearsal / Η δοκιμή” (1974)

Αναδημοσιεύω παρακάτω, αντί επικηδείου, μία κριτική που είχα γράψει στην xMovies πολύ πιο παλιά (2003-11-18) για την ταινία-ντοκιμαντέρ του Ζιλ Ντασέν (ο οποίος από σήμερα είναι και πάλι μαζί με τη Μελίνα) με τίτλο «The Rehearsal / Η δοκιμή» (1974)…

“Η δοκιμή” είναι περισσότερο ντοκουμέντο παρά ταινία, μια προσπάθεια αναπαράστασης των γεγονότων πριν, κατά και μετά το Πολυτεχνείο. Γυρισμένη σε άσπρο-μαύρο, εστιάζει πολύ στα πρόσωπα και τις σκηνές χρωματίζει ο φωτισμός.

Η υπόθεση αρχικά μιλάει για κάποιους ανθρώπους (επαγγελματίες του κινηματογράφου και ερασιτέχνες-φοιτητές) που ξεκινούν να φτιάξουν μία ταινία ντοκυμαντέρ για να απ-εικονίσουν τα γεγονότα πριν, κατά και μετά το Πολυτεχνείο, εξελίσσεται όμως σε δραματοποιημένο ρεπορτάζ.

Ίσως μεταγενέστερα να έγιναν πιο ζωντανές καταγραφές και περιγραφές, η “Δοκιμή” όμως γυρίστηκε τότε (το 1974, δεν ξέρω όμως αν ήταν πριν ή μετά τον Ιούλιο).

Εμφανίζονται διάφοροι γνωστοί ξένοι ηθοποιοί (κυρίως διαβάζοντας ποίηση — ο Λόρενς Ολίβιε διαβάζει Σεφέρη — και γράμματα απλών ανθρώπων, όπως ο Μαξιμίλιαν Σελ), οι Μερκούρη, Ντασέν, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος και άλλοι γνωστοί και άγνωστοι.

Προσωπική γνώμη: μου άρεσε, ήταν αυθόρμητη (σε κάποια σημείο μου θύμισε και το “Ποτέ την Κυριακή”)

Βαθμολογία: χωρίς βαθμολογία επειδή δεν είναι ταινία όπως οι άλλες.

Εδώ σχολιάζετε...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: