The popcorn movie (2008)

Υπότιτλος:
Η γενιά του MTV συναντάει τους Monty Python

Η υπόθεση με λίγα λόγια:
Ένας, σχετικά περιθωριακός, μαθητής Λυκείου αγαπάει μια συμμαθήτριά του, που τυχαίνει να είναι η γόησσα του σχολείου, αλλά φοβάται να της το πει. Η ειρωνία είναι ότι κι αυτή τον αγαπάει, αν και δυσκολεύεται επίσης να κάνει το πρώτο βήμα. Έτσι αναλαμβάνουν δράση οι φίλοι τους που θα προσπαθήσουν να τους φέρουν κοντά, σε πείσμα του “διαβολικού” τρίτου της ιστορίας.

Η γνώμη μου:
Οι συντελεστές, μαθητές (κυρίως) και καθηγητές του 10ου Γ.Ε. Λυκείου Τούμπας (Θεσσαλονίκη), άρα της αποκαλούμενης γενιάς του MTV και του facebook, δημιουργούν μία ταινία που δανείζεται στοιχεία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι Monty Python. Βασισμένη σε μία ιστορία αγάπης (και, κατά δεύτερο λόγο, σε μία ιστορία ανταγωνισμού) και γυρισμένη με ελάχιστο κόστος, καταφέρνει, παρά τις αναμενόμενες “αδυναμίες” του μη επαγγελματικού χαρακτήρα της, να κάνει τον κόσμο που την παρακολουθεί να γελάσει, και μάλιστα αβίαστα.

Η γλώσσα είναι ζωντανή, νεανική και τα περιστατικά προκύπτουν το ένα ως συνέπεια του άλλου, σε μία αλυσίδα, της οποίας ο τελευταίος κρίκος είναι το αίσιο τέλος. Τώρα βέβαια, το καλό τέλος δεν είναι ό,τι ακριβώς περίμενα, δεδομένου του συσχετισμού με τις ταινίες των Monty Python που έκανα πιο πάνω. Από την άλλη μεριά, ίσως αυτή να είναι και η “ανατροπή” ή να κρίθηκε αυτό το τέλος ως πιο κατάλληλο για το ελληνικό κοινό.

Το γύρισμα θυμίζει έντονα βίντεοκλιπ, αν και συνολικά όλη η ταινία έχει γρήγορους ρυθμούς.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω, τελειώνοντας, στους αγγλικούς υπότιτλους (που υποθέτω ότι υπήρχαν επειδή το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι διεθνές), οι οποίοι δε συμβάδιζαν πάντα με το (ελληνικό) σενάριο και αυτό το καταγράφω στα συν της αν και, σε περίπτωση που υπάρξει διεθνής διανομή της, οι μη Έλληνες θα δυσκολευτούν να πιάσουν το 100% του χιούμορ της.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μία αξιόλογη νεανική προσπάθεια και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της· ειδικότερα όμως στον εμπνευστή της και κύριο συντελεστή Παναγιώτη Κουντουρά (που, φρονίμως ποιών, κράτησε για τον εαυτό του το ρόλο του κακού… και, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο μπροστά από την κάμερα).

Περισσότερα στοιχεία, όπως π.χ. την εξέλιξη των γυρισμάτων, μπορείτε να διαβάσετε στο blog των παιδιών ενώ τις επόμενες ημερες θα καταγραφεί και στα 90 λεπτά και στη σελίδα της ταινίας στα “90 λεπτά“.

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

2 Σχόλια

  1. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία, όποιος θέλει, μπορεί να βρει στο blog των συντελεστών, τη διεύθυνση του οποίου αναφέρω στην τελευταία παράγραφο του άρθρου.

Σχολίασε

Εδώ σχολιάζετε...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: