Οι θεατές των ταινιών

Οι θεατές των ταινιών

Μόλις είδα στα στατιστικά του ιστολογίου ότι έχω γράψει ήδη 149 άρθρα εδώ και αυτό είναι το 150ο και σκέφτηκα ότι θα είναι καλή ιδέα να γράψω για κάτι διαφορετικό. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους θεατές των ταινιών στους κινηματογράφους και μάλιστα για τα διαφορετικά είδη θεατών που έχουμε συναντήσει ή έχουμε υπάρξει κι εμείς.

Ξεκινάω λοιπόν την απαρίθμηση και, αν ξεχάσω κάποια κατηγορία, γράψτε την στα σχόλια…

 1. Ο θεατής με το κινητό τηλέφωνο. Το πιο συνηθισμένο είδος θεατή τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν πάμε πια πουθενά χωρίς το κινητό μας και μάλιστα χωρίς να το χρησιμοποιούμε, έστω και για να κοιτάξουμε την ώρα. Σχεδόν σε κάθε προβολή θα χτυπήσει τουλάχιστον μία συσκευή, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις να κλείσουμε τα κινητά μας κατά τη διάρκεια της προβολής.
 2. Ο θεατής που απαντάει στο κινητό τηλέφωνο. Ειδική κατηγορία από μόνη της, πιο εκνευριστική από την 1η. Όχι μόνο «ξέχασε» να το κλείσει, απαντάει κιόλας! Συχνότατα μάλιστα, κάθεται κάπου κοντά σας!!
 3. Ο θεατής που μιλάει. Και σχολιάζει. Ευτυχώς όχι πλέον τόσο συχνά. Θυμάστε τον Λογοθετίδη στην προβολή της ταινίας «Ο εραστής έρχεται»;
 4. Ο «μυρωδάτος». Αν είναι χειμώνας και είμαστε μέσα σε αίθουσα, κάποιος θα βγάλει τα παπούτσια του ή θα «αεριστεί» διακριτικά. Αν είναι καλοκαίρι και είμαστε σε θερινό, ο μπροστινός σου θα ανάψει τσιγάρο και το καλοκαιρινό αεράκι θα φυσάει προς τα πίσω.
 5. Ο αεικίνητος. Συνήθως σε θερινό που δεν έχει αμφιθεατρική διάταξη. Συνήθως είναι και ψηλός ή έχει φουντωτό μαλλί (βλ. περίπτωση 6). Είτε ζει πολύ έντονα την ταινία ή ζει σε ένα δικό του κόσμο όπου όποιος δεν κινείται πεθαίνει. Το ενδιαφέρον σε αυτήν την κατηγορία είναι οι αντίστοιχες κινήσεις των θεατών από πίσω του. Σα χορογραφία με χρονοκαθυστέρηση!
 6. Ο μαλλιάς. Συνήθως είναι κυρία κάποιας ηλικίας με «μαλλί κομμωτηρίου». Αν δε μπορείς να αλλάξεις θέση και η ταινία είναι ξενόγλωσση, στο τέλος της προβολής (α) θα έχεις μάθει τις βασικές φράσεις της γλώσσας που μιλούν στην ταινία με μέθοδο άνευ διδασκάλου (και υποτίτλων) ή (β) θα έχεις πλάσει μία δική σου πλοκή με βάση μόνο ό,τι είδες, επειδή απ’ ό,τι άκουσες λίγα θα κατάλαβες.
 7. Ο γνωστός που θέλεις να αποφύγεις. Είπες ότι θα πας κάπου αλλού και έσκασες μύτη στον κινηματογράφο και μάλιστα με παρέα που δε θέλεις να σας δουν μαζί; Δεν είναι ασύνηθες. Δυστυχώς, θα πρέπει να δεις την ταινία χωμένος βαθιά στη θέση σου ή να αλλάξεις γρήγορα θέση (μαζί με την παρέα σου) πριν προλάβει να σε δει. Αν σε έχει δει ήδη, τουλάχιστον προσπάθησε να απολαύσεις την ταινία και προετοιμάσου να χαιρετήσεις βγαίνοντας… «Α, είσαι κι εσύ εδώ; Δε σε πρόσεξα…»
 8. Ο σινεφίλ. Αν δεν εμπίπτει στην 3η κατηγορία, δεν ενοχλεί πολύ. Εκδηλώνεται συνήθως στο διάλειμμα ή στην έξοδο σχολιάζοντας τη σκηνοθετική ματιά ή κάποια αβλεψία του σεναρίου.
 9. Ο κουλτουριάρης σινεφίλ. Ξεχωρίζει από την περίπτωση 8 επειδή θα σχολιάσει πώς εκφράστηκε η σκηνοθετική ματιά με την επιλογή των επίπλων του δωματίου και μάλιστα σε δεύτερο επίπεδο λόγω της ψυχολογικής φόρτισης του πρωταγωνιστή από το τηλεφώνημα που είχε κάνει στην αρχή της ταινίας.
 10. Ο υπομονετικός. Είναι αυτός που θα σηκωθεί να φύγει τελευταίος, όταν θα τελειώσουν οι τίτλοι τέλους. Αν δεν έχει μαζί του κάποια κρυφή κάμερα για να ανεβάσει μετά την ταινία στο youtube, είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους παρακολουθήσαμε μία ταινία μαζί και με περιμένεις να τελειώσουν οι τίτλοι για να φύγουμε! 😉
  Επίσης μαζί μας βρίσκονται στην αίθουσα το συνεργείο καθαρισμού, ο τύπος που ψάχνει τον Έλληνα στο ξένο συνεργείο 😉 [πάλι εγώ] και κάποιος που κοιμήθηκε (ή πέθανε) στη θέση του και οι διπλανοί του έφυγαν χωρίς να τον ξυπνήσουν.

Σίγουρα ξέχασα κάποιες κατηγορίες θεατών, καθώς έγραψα το άρθρο αυθόρμητα και δεν έψαξα σε δικτυακές λίστες ή ανάλογα άρθρα (όπως τα αντιγράφουν κάποιοι και τα παρουσιάζουν μετά για δικά τους για να πάρουν πολλά 👍 και θαυμαστικά σχόλια).

Φυσικά πολλές από αυτές τις κατηγορίες θεατών τις συναντάμε και σε άλλες εκδηλώσεις, π.χ. θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις, κ.λπ., αυτούσιες ή με παραλλαγές και είμαι σίγουρος ότι όλοι αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε κάποιες από αυτές.

Εδώ σχολιάζετε...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: