Γράμματα και αριθμοί (παιχνίδι)

Όταν ήμουν μικρός (και επειδή μου άρεσαν — και τότε και τώρα — τα μαθηματικά), είχα φτιάξει ένα παιχνίδι με τα ψηφία των πινακίδων των αυτοκινήτων που έπαιζα μόνος μου και που πιστεύω ότι με βοήθησε να κάνω πράξεις με το μυαλό μου γρήγορα.

Το παιχνίδι αυτό πάει κάπως έτσι:

Βλέπουμε την πινακίδα κάποιου αυτοκινήτου (που έχει 4 ψηφία) και κάνουμε πράξεις χρησιμοποιώντας το κάθε ψηφίο μόνο μία φορά, ενώ προσπαθούμε να βγάλουμε αποτέλεσμα ίσο με το μηδέν.  Το ερώτημα εδώ είναι αν υπάρχει κάποια τετράδα μονοψήφιων αριθμών που να μη «μηδενίζεται» ποτέ (σ.σ. έχω βρει μία, δεν τη γράφω όμως για να την αφήσω ως άσκηση για τους αναγνώστες… γράψτε την στα σχόλια αν τη βρείτε).

Έτσι, για παράδειγμα, όλες οι πινακίδες με δύο όμοια ψηφία δίνουν πάντοτε μηδέν αν αφαιρέσουμε μεταξύ τους τα δύο όμοια και πολλαπλασιάσουμε με το μηδέν που προκύπτει από την αφαίρεση τα δύο εναπομείναντα ψηφία, π.χ. για τον τετραψήφιο 3368 μια πιθανή λύση είναι η 6x8x(3-3)=0

Αν αναρωτιέστε τώρα τι μ’ έπιασε και αναπολώ τα παλιά… «φταίει» η Δήμητρα, που είναι φέτος στην ΣΤ’ τάξη σε ένα από τα σχολεία που διδάσκω και η οποία μου είπε στο διάλειμμα μιας από τις προηγούμενες ημέρες που είχα μάθημα στο σχολείο ότι προτιμάει τα γράμματα από τους αριθμούς (μου είπε και τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, αλλά δεν το αποκαλύπτω). Έτσι, ενώ σκεφτόμουν σχετικά γλωσσο-παιχνίδια για να της προτείνω, θυμήθηκα το αγαπημένο μου παιχνίδι (ένα απ’ όλα δηλαδή) με τους αριθμούς, που έπαιζα παλιά με το μυαλό μου, και σκέφτηκα μια παραλλαγή του, με γράμματα αυτή τη φορά:

Κόψτε ένα φύλλο Α4 σε 24 κομμάτια και γράψτε στο καθένα από αυτά ένα διαφορετικό γράμμα του αλφαβήτου (άρα μπορείτε κι εδώ να χρησιμοποιήσετε το κάθε γράμμα μόνο μία φορά). Ποια είναι η μεγαλύτερη λέξη (παραλλαγή: ποια είναι η μεγαλύτερη φράση) που μπορείτε να δημιουργήσετε χρησιμοποιώντας αυτά τα χαρτάκια;

Απαντήσεις γίνονται δεκτές (για οποιοδήποτε από τα δύο παιχνίδια) στα σχόλια.

Εσύ τι νομίζεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.