Κύριε, σας βρήκα στο δίκτυο!

Κύριε, σας βρήκα στο δίκτυο!

Αυτή τη φράση μου είπε πριν από λίγες ημέρες μία μαθήτριά μου (της Ε’ δημοτικού) και μ’ έκανε να ανησυχήσω (ελαφρά)!

Τι να βρήκε άραγε; Είναι καλό τώρα αυτό ή κακό;

Η αλήθεια είναι ότι, μέχρι τώρα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δε με ανησυχούσε διόλου, επειδή υπέθετα (και όχι άδικα) ότι όποιος με έψαχνε στο δίκτυο, θα ήταν τουλάχιστον ενήλικας, οπότε ακόμη και αν έγραψα και μια κουβέντα παραπάνω σ’ αυτό το δημιούργημα συλλογικής μνήμης που αποκαλούμε δίκτυο (ή «διαδίκτυο» αν θέλετε) θα κρινόμουν με βάση τις εμπειρίες και την κρίση ενός ενήλικα.

Διδάσκοντας όμως σε παιδιά του δημοτικού σχολείου τα τελευταία χρόνια, συνειδητοποίησα πως η ανωτέρω προϋπόθεση δεν ισχύει!

Τα παιδιά, κυρίες και κύριοι, όσο μικρά κι αν είναι (ή τα θεωρούμε), δεν είναι αποκομμένα από την κοινωνία και, επιπλέον, έχουν πολλή όρεξη (και χρόνο) να ψάξουν και να μάθουν περισσότερα. Έτσι, με τα σύγχρονα εργαλεία της εποχής μας (είτε Google το λένε αυτό ή κοινωνικά δίκτυα, Facebook κ.λπ.) και με την έμφυτη περιέργειά τους, είναι δυνατό να ανακαλύψουν πράγματα που εμείς στην ηλικία τους ούτε που φανταζόμασταν.

Πρόσθετα, και γι’ αυτό αναφέρθηκα στη συλλογική μνήμη πιο πάνω, οι τυχόν αναζητήσεις για το όνομά μας (ή το παρόνομά μας) μπορεί να οδηγήσουν σε ντοκουμέντα «παλαιά» (5-10 χρόνια πριν και βάλε), ντοκουμέντα που δε δημιουργήθηκαν μόνο από δικές μας ενέργειες, αλλά και από ενέργειες άλλων, φίλων, γνωστών ή ακόμη και αγνώστων!

Προσέχετε λοιπόν αγαπητοί ενήλικες, εκείνο το ανέκδοτο που γράψατε κάποτε, εκείνη η συζήτηση που συμμετείχατε ή εκείνη η φωτογραφία που ανέβασε η παρέα σας σε κάποιο δικτυακό τόπο, θα συνεχίσει να υπάρχει πολύ μετά από τότε που θα την έχετε πια ξεχάσει… μέχρι να έρθει κάποιος μικρός εξερευνητής να σας πει:

Κύριε, σας βρήκα στο δίκτυο!

ΥΓ. ευτυχώς δε χρειάζεται να ανησυχώ… ό,τι και να βρείτε μικροί μου μαθητές για μένα, θα πρέπει να σκεφτείτε τη δική σας αντίδραση στην ίδια φράση σε 20-30 χρόνια από τώρα! 😉

Εσύ τι νομίζεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.