Φορητοί υπολογιστές στα παιδιά της Α’ Γυμνασίου

Μάθαμε πρόσφατα (βλέπε σχετικά: [Σκάι], [τα Νέα]) ότι το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να δώσει φορητούς υπολογιστές (δωρεάν ή με επιδότηση) σε κάθε παιδί που θα εγγραφεί στην Α’ τάξη του Γυμνασίου το Σεπτέμβριο.

Σχετικά με αυτό το θέμα, είχαμε χθες μία αρκετά εκτεταμένη (και, κατά τη γνώμη μου, εποικοδομητική) συζήτηση με τη Δέσποινα (ΣΤ’ τάξη), η οποία, ως μελλοντική μαθήτρια του γυμνασίου, ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα από αυτά που είχε ακούσει στην τηλεόραση. Δε θα αναφέρω εδώ περισσότερα για αυτήν τη συζήτηση, θέλω όμως να γράψω κάποιες σκέψεις μου, δοθείσης της ευκαιρίας.

Ομολογώ ότι αυτά τα 3 χρόνια που διδάσκω στα δημοτικά σχολεία έχω μιλήσει στα παιδιά για την πρωτοβουλία του μαθητικού υπολογιστή “One Laptop Per Child” (OLPC, λήμμα wikipedia). Μάλιστα, με εντυπωσιάζει το ότι τα παιδιά θυμούνται την είδηση (που συνήθως ανακοινώνω στην αρχή της χρονιάς για να τους κινήσω το ενδιαφέρον) και με ρωτούν για το πότε θα πάρουν αυτούς τους υπολογιστές, ακόμη και το Μάιο, επαληθεύοντας την παροιμία: «μην τάξεις του Άγιου κερί και του παιδιού κουλούρι»!

Συμφωνώ με τις επιφυλάξεις όσων έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι το Σχολείο (δάσκαλοι/καθηγητές, υποδομές, εκπαιδευτικά προγράμματα) είναι ακόμη ανέτοιμο για μία τέτοια κίνηση και φοβάμαι κι εγώ πως η εισαγωγή των υπολογιστών ως εναλλακτικού, ως προς τα βιβλία, τρόπου διδασκαλίας θα προκαλέσει αναταράξεις και τελικά θα ακυρώσει την όποια αρχική ευφορία. Ανησυχώ ότι κάποιο (υποθέτω σχετικά μεγάλο) ποσοστό παιδιών θα απογοητευθεί γρήγορα και θα απαξιώσει τελικά αυτό το χρήσιμο εργαλείο. Ο λόγος;

Κατ’ αρχήν, οι εκπαιδευτές (πλην ελαχίστων) δε θα μπορούν να υποστηρίξουν την όλη διαδικασία, δεδομένου ότι δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη στη χρήση τους. Από την άλλη μεριά, οι μαθητές θα βρίσκουν μάλλον πρωτόγονα τα γραφικά, συγκρίνοντάς τα με ό,τι έχουν δει στο δίκτυο και στις παιχνιδομηχανές που, σχεδόν όλοι, έχουν στο σπίτι.

Εσύ τι νομίζεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.