Ξεκινάμε τα μαθήματα με φωτογράφηση

Ξεκινώντας την καινούρια χρονιά (έστω και Νοέμβριο) και μάλιστα σε «καινούριο» σχολείο (δηλαδή σε σχολείο που δεν έχω ξαναδιδάξει), μία από τις πρώτες μου ενέργειες είναι η δημιουργία ενός άλμπουμ φωτογραφιών των προσώπων όλων των παιδιών.

Μπαίνοντας στην αίθουσα για πρώτη φορά μέσα στη χρονιά, με παιδιά που δε γνωρίζω και δε με γνωρίζουν, όπως είναι φυσικό, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να γνωριστούμε.  Αφού τους λέω το όνομα και το επάγγελμά μου (η πρώτη έκπληξη: ο «κύριος» δεν είναι δάσκαλος) και κάποια πράγματα σχετικά με το μάθημα των υπολογιστών (η δεύτερη έκπληξη: δε θα παίζουμε μόνο), τους κάνω και μερικές (στατιστικού χαρακτήρα) ερωτήσεις, όπως:

  • πόσα παιδιά έχουν ξανακάνει μάθημα υπολογιστών (είτε εντός ή εκτός ολοημέρου σχολείου);
  • πόσα παιδιά έχουν στο σπίτι υπολογιστή;
  • πόσα παιδιά έχουν στο σπίτι κάποια παιχνιδομηχανή (π.χ. playstation, nintendo, xbox);
  • τι πράγματα μπορούμε να κάνουμε με ένα υπολογιστή;
    (μαντεύετε ποια είναι η πρώτη τους απάντηση;)

Αφού, λοιπόν, γίνει η πρώτη γνωριμία και «σπάσει ο πάγος», προς το τέλος της ώρας, τους ζητώ να φωτογραφηθούν για να βάλουμε τις φωτογραφίες στους υπολογιστές.  Εδώ πρέπει να αναφέρω πως, προφανώς, οι φωτογραφίες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο μέσα στην τάξη και για κανένα λόγο δεν τις βάζουμε στο δίκτυο.

Όταν συγκεντρώσω όλες τις φωτογραφίες των παιδιών (εφ’ όσον θέλουν να φωτογραφηθούν), τις τοποθετώ σε μια μεγάλη εικόνα (επίτηδες θολωμένη εδώ), κάπως έτσι:

Πρόσωπα παιδιώνη οποία τοποθετείται ως ταπετσαρία στην επιφάνεια εργασίας όλων των υπολογιστών της τάξης.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτής της συλλογής φωτογραφιών είναι διπλός:

  1. για εμένα: είναι ένα εξαίρετο βοήθημα για να μάθω τα ονόματα των παιδιών. Δεδομένου του γεγονότος ότι βλέπω το κάθε παιδί για 2 ώρες κάθε εβδομάδα, σε συνδυασμό με το πλήθος των παιδιών (καμιά φορά έχω 60 παιδιά μέσα σε μια χρονιά, στα 2 ή 3 σχολεία που αναλαμβάνω), είναι πολύ δύσκολο να μάθω τα ονόματα όλων των παιδιών πριν τα Χριστούγεννα.
  2. για τα παιδιά: αποτελεί μία πολύ καλή μέθοδο να νιώσουν την αίθουσα (στην οποία μπορεί να μη γίνονται μαθήματα τις υπόλοιπες ώρες του προγράμματος) ως δικό τους χώρο, βλέποντας εαυτούς και συμμαθητές με το που ανοίγουν τον υπολογιστή.

Αν και οι φωτογραφίες «επιζούν» ως ταπετσαρίες μέχρι να μάθουμε να βρίσκουμε άλλες και να τις αντικαθιστούμε, προσθέστε στους δύο παραπάνω λόγους και ένα ετεροχρονισμένο αποτέλεσμα: τη σύγκριση των φωτογραφιών στο τέλος της χρονιάς με την τότε εμφάνιση των παιδιών (αλλαγή του προσώπου του παιδιού μετά από 7+ μήνες μαθημάτων, φωτογραφίες παιδιών που σταμάτησαν να έρχονται στο ολοήμερο).

Τις φωτογραφήσεις τις κάνω και τα 4 χρόνια (μέχρι και φέτος) που διδάσκω στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κρίνω πως πετυχαίνουν τους στόχους που ανέπτυξα πιο πάνω.  Από τη μεριά των παιδιών, μόνο προχθές, ένα κοριτσάκι σε ένα από τα σχολεία αρνήθηκε να φωτογραφηθεί (και δέχτηκα την επιλογή της)· πιστεύω όμως ότι μάλλον θα αλλάξει γνώμη όταν δει τη συλλογή με τις φωτογραφίες στους υπολογιστές.

Εσύ τι νομίζεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.