Το «κυνήγι του θησαυρού» στην πόλη

Πριν από δύο χρόνια έγραφα για το «κυνήγι του θησαυρού» στο σπίτι, σε διάφορες παραλλαγές.

Σήμερα θα δούμε μία επέκταση του παιχνιδιού, στην πόλη αυτή τη φορά και η διαφορά τώρα είναι ότι δεν αναζητούμε στοιχεία που θα μας οδηγήσουν από τη μία τοποθεσία στην άλλη, αλλά γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα μέρη που αναζητούμε, προσπαθούμε να φτάσουμε σε αυτά περπατώντας μέσα στην πόλη.

Προετοιμασία

Για να παίξουμε το παιχνίδι, φυσικά χρειαζόμαστε ένα χάρτη της περιοχής, όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή (να περιέχει τουλάχιστον τους δρόμους ή τα αξιοθέατα που ψάχνουμε). Ο χάρτης μπορεί να είναι είτε έντυπος (κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και πωλούνται σε βιβλιοπωλεία ή καταστήματα με τουριστικά είδη ή μπορείτε να εκτυπώσετε κάποιον από το διαδίκτυο στον εκτυπωτή σας) ή ηλεκτρονικός, μέσω κάποιας σχετικής εφαρμογής στο κινητό ή στο τάμπλετ (χώρια που οι εφαρμογές αυτές συνήθως συνοδεύονται και από τη δυνατότητα καθοδήγησης μέσω GPS, π.χ. «σε 100 μέτρα στρίψτε αριστερά…»).

Ξεκινάμε από το σπίτι, ορίζοντας αρχικά τους στόχους μας. Μπορεί να είναι π.χ. ένας ή δύο δρόμοι, μία εκκλησία, ένα σχολείο ή κάποιο άλλο αξιοθέατο της πόλης που βρισκόμαστε, τα οποία, πριν ξεκινήσουμε να περπατάμε, σημειώνουμε επάνω στο χάρτη για να ξέρουμε προς τα που θα κατευθυνθούμε.

Παιχνίδι

Και το παιχνίδι ξεκινάει.

Με βοήθεια τις ονομασίες των δρόμων στους οποίους περπατάμε, στις πινακίδες/ταμπέλες που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε διασταύρωση, το παιδί θα πρέπει να μάθει να εντοπίζει τη θέση του στο χάρτη και με βάση τη διεύθυνση-στόχο, να καθορίζει μόνο του τη διαδρομή που θα ακολουθήσει, δηλαδή ποιους δρόμους θα αναζητήσει στη συνέχεια και σε ποιες στροφές θα στρίψει, μέχρι να φτάσει στο σημείο που θέλει.

Εννοείται πως ο ενήλικας όχι μόνο συμμετέχει στο παιχνίδι, αν θέλει και το παιδί, αλλά προσέχει και τους δρόμους, καθώς το παιδί είναι πολύ εύκολο να απορροφηθεί στην ανάγνωση του χάρτη και να ξεχαστεί, είτε πηγαίνοντας να διασχίσει ένα δρόμο χωρίς να προσέξει ή να κουτουλήσει σε κάποιο δέντρο ή στύλο.

——

Το παιχνίδι αυτό βοηθάει το παιδί να μάθει να προσανατολίζεται μέσα στην πόλη και να τη γνωρίσει καλύτερα περπατώντας την, για να μην αναφέρω και την ευκαιρία για βόλτες από δρόμους και γειτονιές που δεν έχουμε ξαναπεράσει, οπότε μπορούμε να βγάλουμε και φωτογραφίες ή να θαυμάσουμε τη θέα από διαφορετική οπτική γωνία.

Εσύ τι νομίζεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.