Δύο σημερινά προβλήματα μαθηματικών

Επειδή χθες είχαμε μία συζήτηση με τον ανηψιό περί μαθηματικών και του ανέφερα ότι ο αγαπημένος μου μαθηματικός είναι ο Διόφαντος (για την ακρίβεια οι εξισώσεις που φέρουν το όνομά του), σήμερα το πρωί που πήγα να τον ξυπνήσω του είχα ετοιμάσει ένα σχετικό πρόβλημα και του το είπα αμέσως μόλις άνοιξε τα μάτια του. Ξέρω ότι του αρέσουν και ήμουν σίγουρος ότι θα βρει τη λύση, αλλά δεν περίμενα ότι θα το λύσει γρήγορα κι έτσι αναγκάστηκα να του βάλω και δεύτερο, το οποίο τον παίδεψε λίγο περισσότερο πριν το λύσει κι αυτό.

Πρέπει να αναφέρω, πριν παρουσιάσω τα προβλήματα, ότι ο ανηψιός θα πάει στην έκτη τάξη το Σεπτέμβριο κι έτσι σας ζητώ, αν θέλετε να λύσετε τα προβλήματα, να μη χρησιμοποιήσετε γνώσεις που δεν έχει ακόμη κάποιο παιδί που πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο.

Ή, αν θέλετε και έχετε παιδιά (ή ανήψια, εγγόνια, …), δώστε τα στα παιδιά να τα λύσουν. Ξεκινάμε;

Πρώτο πρόβλημα

Ο Γιάννης έχει πολλά αυτοκινητάκια στο δωμάτιό του. Ένα μεσημέρι, που δεν είχε τι να κάνει, παρατήρησε πως είτε τα τοποθετούσε σε πεντάδες ή σε εφτάδες περίσσευαν 2 αυτοκινητάκια και στις δύο περιπτώσεις.

Πόσα του λείπουν ακόμη για να έχει 50 αυτοκινητάκια;

Δεύτερο πρόβλημα

Η Μαρία πηγαίνει να αγοράσει καραμέλες έχοντας μαζί της μισό ευρώ. Οι μπλε καραμέλες κοστίζουν 11 λεπτά η μία και οι κόκκινες καραμέλες 7 λεπτά η μία.

Πόσες καραμέλες μπορεί να αγοράσει η Μαρία με τα λεφτά που έχει μαζί της και να μην περισσέψει ούτε ένα λεπτό;

Εσύ τι νομίζεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.