Ακόμη δύο προβλήματα μαθηματικών

Όταν αποφάσισα, πριν από ένα μήνα, να γράψω για τα προβλήματα μαθηματικών που φτιάχνω για να λύνει ο ανηψιός μου, δε φανταζόμουν ότι θα υπήρχε ενδιαφέρον και από άλλους φίλους και τα κατέγραψα για ιστορικούς, που λέμε, λόγους. Υπήρξαν όμως δύο φίλοι που μου ζήτησαν και άλλα, παρόμοια προβληματάκια κι έτσι επανέρχομαι σήμερα με άλλα δύο, διοφαντικών εξισώσεων επίσης, που λύνονται απλά, με τις γνώσεις των μαθηματικών που διδάσκονται στο δημοτικό σχολείο. Αν ασχοληθείτε και τα λύσετε, μη διστάσετε/ντραπείτε να γράψετε τις απαντήσεις σας στα σχόλια.

Πρώτο πρόβλημα

Η μικρή Στέλλα, μαθήτρια του δημοτικού, παρατήρησε μια μέρα πως όταν ανέβαινε τα σκαλάκια για το σπίτι της δύο-δύο περίσσευε 1 σκαλάκι. Δοκιμάζοντας μετά να τα ανεβεί τρία-τρία, πάλι περίσσευε 1!

Αν τα σκαλάκια είναι όσα και τα χρόνια της Στέλλας, ποια χρονιά γεννήθηκε;

Δεύτερο πρόβλημα

Ο Σάββας και η Άννα παίζουν ένα παιχνίδι με κάρτες, οι οποίες είναι είτε κίτρινες ή μπλε. Στο τέλος του παιχνιδιού, αφού μετρήσει το κάθε παιδί τις δικές του, διαπιστώνουν ότι:

  1. έχουν μοιραστεί και τις 25 κάρτες του παιχνιδιού,
  2. οι κίτρινες κάρτες της Άννας είναι 4 φορές περισσότερες από τις κίτρινες του Σάββα, ενώ
  3. ο Σάββας έχει διπλάσιες μπλε κάρτες από τις μπλε κάρτες της Άννας.

Πόσες κάρτες έχει συνολικά το κάθε παιδί;

Εσύ τι νομίζεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.