Παίζω με τις λέξεις

Όλη η ιστορία ξεκίνησε, πριν από ένα χρόνο περίπου, με τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε κάποια ιστοσελίδα, σχετική με ορθογραφία, που να επιτρέπει στα παιδιά να μαθαίνουν παίζοντας. Να εμφανίζει, δηλαδή, διάφορες λέξεις που θα πρέπει το παιδί να τις γράψει σωστά και αυτό να γίνεται υπό μορφή παιχνιδιού. Είχαν προηγηθεί και κάποιες συζητήσεις που είχα κάνει με δύο φίλους, γονείς παιδιών στο δημοτικό σχολείο, καθώς και οι δικές μου μνήμες από το σχολείο και αποφάσισα τελικά να φτιάξω ένα απλό παιχνίδι, το οποίο θα ζητούσε από το παιδί-παίκτη να επιλέξει ανάμεσα σε 4 λέξεις αυτήν που είναι γραμμένη σωστά.

Το πρώτο παιχνίδι

Κι έτσι, τον περασμένο Οκτώβριο, γεννήθηκε αρχικά το παιχνίδι «Ορθογραφία», το οποίο εμπλουτίστηκε στη συνέχεια (από την επόμενη εβδομάδα δηλαδή) με τη δυνατότητα προσθήκης νέων παιχνιδιών με λίστες λέξεων που θα επέλεγε κάποιος επισκέπτης. Αυτό ήταν κάτι που μου ζήτησε η φίλη Αρετή Τσιφλίδου και το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι κυρίως οι δασκάλες/δάσκαλοι και οι γονείς που θέλουν τα παιδιά να παίξουν μόνο με συγκεκριμένες λέξεις, π.χ. ρήματα με συγκεκριμένη κατάληξη, λέξεις με διπλά σύμφωνα, κ.λπ. Τα παιχνίδια αυτά έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής (από 1 ημέρα ως 6 μήνες), μπορούν να είναι δημόσια ή ιδιωτικά και ο μόνος περιορισμός είναι να περιέχουν λέξεις κατάλληλες για παιδιά.

Τα επόμενα

Επειδή όμως «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», κι ενώ συνέχιζα να εμπλουτίζω το λεξιλόγιο της Ορθογραφίας, σκέφτηκα ότι αφού είχα ήδη τόσες λέξεις διαθέσιμες, γιατί να μην τις ξαναχρησιμοποιήσω και σε κάποιο άλλο παιχνίδι; Κι έτσι, το Νοέμβριο, έφτιαξα και τους «Αναγραμματισμούς».

Ε, κι αφού είχαμε ήδη δύο παιχνίδια, δύσκολο ήταν να φτιάξω, το Δεκέμβριο, και μία «Κρεμάλα»;

Και ο χρόνος [2018] τελείωσε με 3 παιχνίδια. Και πέρασαν αρκετοί μήνες, χωρίς καινούριο παιχνίδι· έκανα μόνο μικροαλλαγές στα υπάρχοντα και, κυρίως, πρόσθετα λέξεις εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους.

Σεπτέμβριος 2019

Μέχρι που ήρθε ο Σεπτέμβριος του 2019 και τα παιχνίδια από 3 έγιναν 7, με τη δημιουργία 4 ολοκαίνουριων παιχνιδιών! Και όταν λέω «ολοκαίνουρια» εννοώ πως δεν είχα δει κάτι αντίστοιχο ήδη κάπου αλλού, οπότε αν θέλετε να τα δοκιμάσετε σιγουρευτείτε ότι διαβάσατε πρώτα καλά τις οδηγίες. 🙂

Τα 4 καινούρια παιχνίδια είναι το «Ναρκοπέδιο», ο «Λαθοθήρας», τα «Ζευγαράκια» και τα «Στρατιωτάκια», όλα φτιαγμένα μέσα στο Σεπτέμβριο, που τελειώνει σήμερα.

Για το μέλλον δεν ξέρω. Δεν έχω στο πρόγραμμα κάποιο άλλο, παλιό ή νέο, παιχνίδι (είμαι ανοιχτός σε προτάσεις όμως 🙂 αν έχετε κάποια ιδέα για υλοποίηση), σκέφτομαι όμως μήπως τροποποιήσω κάποια από αυτά τα παιχνίδια ώστε να υπάρχουν και σε άλλη γλώσσα (στα αγγλικά κατ’ αρχήν και βλέπουμε…)

Ο χρόνος θα δείξει…

Εν κατακλείδι

Α ναι, αν θέλετε να κρατήσετε κάποια διεύθυνση στα Αγαπημένα σας, προτιμήστε τη σελίδα με όλα τα παιχνίδια, για να ενημερωθείτε άμεσα και για τα επόμενα 😉

Εσύ τι νομίζεις;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.