εξώφυλλο του βιβλίου «Παραδοσιακά κτίρια της νεότερης Καβάλας»
εξώφυλλο του βιβλίου «Παραδοσιακά κτίρια της νεότερης Καβάλας»
Παραδοσιακά κτίρια της νεότερης Καβάλας

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των βιβλίων με θέμα την Καβάλα και μάλιστα αυτών που απευθύνονται και στον αναγνώστη που θέλει να την περπατήσει για να τη γνωρίσει καλύτερα, με το λεύκωμα «Παραδοσιακά κτίρια της νεότερης Καβάλας» του Παναγιώτη Χρ. Ζιώγα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1982.

Πρόκειται για ένα λεύκωμα φωτογραφιών, όπου όπως αναφέρει και ο συγγραφέας στον πρόλογο, «δημοσιεύονται 94 φωτογραφίες από 62 διαφορετικά παραδοσιακά κτίρια της περιόδου από το 1867 ως το 1938» (σελ. 7). Τις φωτογραφίες, εκτός από την ονομασία ή τη διεύθυνση του κτιρίου, συνοδεύει συνήθως και μία μικρή περιγραφή με ιστορικά ή άλλα στοιχεία.

Της συλλογής των φωτογραφιών προηγείται μία ιστορική αναδρομή περίπου 25 σελίδων, ως εισαγωγή, ενώ το βιβλίο συνοδεύει και ένας τοπογραφικός χάρτης της πόλης με σημειωμένα επάνω του τα σημεία όπου βρίσκονται (ή βρισκόταν) τα διάφορα κτίρια. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ολόκληρο το βιβλίο (132 σελίδες και τα εξώφυλλα) είναι εκτυπωμένο μόνο με αποχρώσεις του άσπρου και του μαύρου, κάτι που από τη μία παραπέμπει τον αναγνώστη στο παρελθόν και από την άλλη τον βοηθάει να διακρίνει καλύτερα τις λεπτομέρειες των φωτογραφιών.

Το βιβλίο είναι αυτοέκδοση του συγγραφέα και, όπως μαθαίνω, είναι εξαντλημένο από τα βιβλιοπωλεία, αλλά όποιος θέλει να το διαβάσει μπορεί να το βρει (σε διάφορες εκδόσεις, χωρίς δικαίωμα δανεισμού όμως) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Βιβλίο: Παραδοσιακά κτίρια της νεότερης Καβάλας
Ετικέτες:    

Σχόλιο

Κερνάτε καφέ;

Buy me a coffee

Αρέσει σε %d bloggers: