Επειδή οι γρίφοι αυξάνονται σε πλήθος, είναι χρήσιμο οι οδηγίες και οι κανόνες που τους αφορούν να βρίσκονται σε μία σελίδα (αυτήν που διαβάζετε τώρα) και να μην επαναλαμβάνονται από τον ένα γρίφο στον άλλο, έτσι ώστε οι τακτικοί αναγνώστες να προχωρούν κατευθείαν στην επίλυση του κάθε γρίφου και οι νέοι αναγνώστες να ξεκινούν από αυτή τη σελίδα πριν καταπιαστούν με τα δύσκολα! 😃

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, ισχύουν τα εξής:

 1. Οι γρίφοι δεν έχουν χρονικό όριο λήξης, εκτός αν για συγκεκριμένο γρίφο αναφέρεται ότι πρέπει να έχει απαντηθεί μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία.
 2. Τις απαντήσεις για κάθε γρίφο θα πρέπει οι αναγνώστες να τις γράφουν ως σχόλια στο άρθρο κάτω από το γρίφο και όχι όπου έχει κοινοποιηθεί αυτός ο γρίφος (π.χ. facebook, twitter, google+ ή αλλού). Έτσι έχουμε τη δυνατότητα:
  1. να εμφανίζονται μαζί ο γρίφος και η απάντηση και να ξέρει άμεσα ο αναγνώστης αν ένας γρίφος έχει απαντηθεί ή όχι,
  2. καθώς τα σχόλια πρέπει πρώτα να εγκριθούν πριν εμφανιστούν δημόσια, να έχουμε περισσότερα από ένα άτομα που θα απαντήσουν σωστά και η σειρά τους θα καθορίζεται από την ημερομηνία και την ώρα που γράφτηκε το κάθε σχόλιο-απάντηση. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να ανησυχείτε και να ξαναγράφετε την απάντησή σας αν δεν εμφανιστεί αμέσως· μπορεί να είναι σωστή και να εμφανιστεί μαζί και με τις άλλες σωστές, μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
 3. Το πεδίο σχολιασμού βρίσκεται στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας όπου εμφανίζεται ο κάθε γρίφος (κάτω από τον υπότιτλο «Σχόλιο») και, εκτός από την απάντησή σας (όπου, αν θέλετε, μπορείτε να γράψετε και τον τρόπο που φτάσατε στη σωστή απάντηση), απαιτείται να συμπληρώσετε επίσης ένα όνομα και μία ηλεκτρονική διεύθυνση email. Η email διεύθυνση δεν εμφανίζεται δημόσια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ιδιωτική επικοινωνία μαζί σας (π.χ. για κάποια διευκρίνιση) και για να επιλέξει αυτόματα μία εικόνα-avatar.
  Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κουτάκια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συμπληρωθούν αυτόματα τα στοιχεία σας από το λογαριασμό που έχετε σε αυτά τα μέσα.
 4. Επιτρέπονται οι συνεργασίες με φίλους, συγγενείς, ακόμη και με αγνώστους, καθώς και οι αναζητήσεις σε οποιαδήποτε πηγή πληροφοριών, δικτυακή ή όχι. Ίσως κάποιες φορές χρειαστεί να συμβουλευτείτε κάποιο χάρτη ή να κάνετε κάποια βόλτα για να επιβεβαιώσετε ή να συμπληρώσετε την απάντησή σας.
 5. Αν και γίνεται προσπάθεια ο κάθε γρίφος να έχει μία και μοναδική σωστή απάντηση, δε μπορούμε να αποκλείσουμε και άλλες σωστές. Αν έχουν χρησιμοποιηθεί και ταιριάζουν όλα τα στοιχεία του γρίφου, τότε όλες οι εναλλακτικές απαντήσεις που θα στηρίζονται σε αυτά τα στοιχεία θα θεωρούνται σωστές.
 6. Κάποιοι γρίφοι θα είναι δυσκολότεροι από άλλους και κάποιοι αρκετά απλούστεροι. Δεν είναι απαραίτητο να τους λύνει όλους ένα άτομο ή τα ίδια άτομα.
 7. Η σειρά αυτών των γρίφων δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα παιχνίδι και όσες και όσοι συμμετέχουν καλό θα είναι να το αντιμετωπίζουν και ως παιχνίδι.
 8. Δυστυχώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για κάποια βραβεία, έστω και συμβολικά. Συμμετέχουμε για τη χαρά του παιχνιδιού και για την πρόκληση της επίλυσης των γρίφων.
 9. Αν σας αρέσουν, μην ξεχάσετε να κάνετε και κάποια κοινοποίηση στις φίλες και στους φίλους σας που μπορεί να ενδιαφέρονται.
Κερνάτε καφέ;

Buy me a coffee

Αρέσει σε %d bloggers: