«Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν»

Όταν είδα για πρώτη φορά την επιγραφή και τη φωτογράφισα για να τη χρησιμοποιήσω στον 32ο γρίφο σκέφτηκα ότι είναι αρκετά πιθανό να μην είναι η μοναδική στην Καβάλα, αλλά δεν είχα περισσότερα στοιχεία και είχα την ελπίδα ότι θα υπάρξουν πρόσθετες πληροφορίες όταν θα δημοσίευα το γρίφο. Όπως κι έγινε τελικά και ήδη μετράμε τρεις σχετικές επιγραφές (ελπίζοντας και για περισσότερες στο μέλλον)…

Πλύνε τις αμαρτίες και όχι μόνο το πρόσωπο

Η πιο γνωστή καρκινική ή παλίνδρομη φράση στα ελληνικά, που γνωρίζουμε από τα σχολικά μας χρόνια καθώς υπήρχε, αρχικά, σε μία κρήνη έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και, στη συνέχεια, και σε άλλες εκκλησίες, είναι η «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν»

Η επιγραφή στην Αγία Σοφία (πηγή: wikipedia)

Άγιος Γεώργιος

Στον 32ο γρίφο λοιπόν το θέμα μας ήταν η ίδια επιγραφή που υπάρχει έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Καβάλα.

Η επιγραφή στον Άγιο Γεώργιο

Όμως, όπως ίσως θα διαβάσατε και στα σχόλια του παραπάνω γρίφου, άρχισαν να συγκεντρώνονται οι πληροφορίες και για άλλα σημεία στην Καβάλα με την ίδια επιγραφή.

Έτσι, σήμερα, μπόρεσα να επιβεβαιώσω άλλες δύο τοποθεσίες και παραθέτω και τις σχετικές φωτογραφίες, ελπίζοντας ότι με τη δημοσίευση του άρθρου οι φίλες και οι φίλοι που γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία ή τοποθεσίες θα τα μοιραστούν μαζί μας, ώστε να έχουμε την πλήρη συλλογή.

Νεκροταφείο

Η δεύτερη επιγραφή, την οποία εντόπισα τυχαία σήμερα το πρωί, είναι έξω από την αίθουσα δεξιώσεων στο δημοτικό νεκροταφείο Καβάλας.

Η επιγραφή στο νεκροταφείο Καβάλας

Άγιος Αθανάσιος

Και η τρίτη επιγραφή, την οποία φωτογράφισα σήμερα το μεσημέρι και για την οποία μου μίλησε ο εφημέριος, αν δεν κάνω λάθος, του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού, είναι στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου.

Η επιγραφή στον Άγιο Αθανάσιο

Τρεις επιγραφές λοιπόν μέχρι τώρα και η αναζήτηση συνεχίζεται και, αν θέλετε, μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς. Μη σας νοιάζει αν δεν έχετε φωτογραφία, γράψτε μόνο σε ένα σχόλιο στο σχετικό χώρο πιο κάτω την πληροφορία για το πού βρίσκεται και θα ελεγχθεί. Αν έχετε και κάποια καλή φωτογραφία της επιγραφής, μπορείτε να τη στείλετε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση:

«Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν»

Σχόλιο

Κερνάτε καφέ;

Buy me a coffee

Αρέσει σε %d bloggers: