Η οδός Λυγερής

Ένας πολύ μικρός δρόμος, μα και συνάμα πολύ όμορφος, βρίσκεται στη συνοικία των Ποταμουδίων, ακριβώς κάτω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Αυτός ο δρόμος είναι άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους της Καβάλας· ίσως να τον γνωρίζουν μόνο όσοι μένουν σε αυτόν ή στους γύρω δρόμους.

οδός Λυγερής, Καβάλα

Πρώτα απ’ όλα, αυτό που κάνει εντύπωση είναι το όνομά του καθώς, σύμφωνα με το βιβλίο «Οδωνυμικά της Καβάλας», προέρχεται όχι από κάποιο υπαρκτό πρόσωπο ή κάποια τοποθεσία ή γεγονός, αλλά από το βιβλίο του Ανδρέα Καρκαβίτσα «Η Λυγερή»!

Αν τύχει και τον περπατήσετε κιόλας, από τη μια δε θα κουραστείτε καθόλου καθώς δε θα χρειαστείτε πάνω από 2-3 λεπτά και από την άλλη θα γεμίσει το μάτι σας με όμορφες εικόνες. Μην αρκεστείτε στα λίγα που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, πάτε μια βόλτα μέχρι εκεί!

Την οδό Λυγερής την εντόπισα τυχαία περπατώντας μία ημέρα στην οδό Πλούτωνος και αυτό που με τράβηξε να την περπατήσω ήταν, φυσικά, το όνομά της. Εσείς θα τη βρείτε πιο εύκολα καθώς είναι ο δεύτερος παράλληλος δρόμος στην οδό Ομονοίας καθώς κοιτάμε προς τον Προφήτη Ηλία. Δείτε και το σχετικό χάρτη:

Τι θα ήθελα ακόμη να μάθω;

  • το όνομα του/της ζωγράφου που έχει δώσει αυτήν την όμορφη εικόνα στο δρόμο και
  • με ποια αφορμή και πότε έγινε η συγκεκριμένη ονοματοδοσία.

Αν ξέρετε κάτι περισσότερο, γράψτε ένα σχόλιο στο σχετικό χώρο πιο κάτω.

Τέλος, αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο, υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και διατίθεται δωρεάν στο Project Gutenberg (αρχείο EPUB, κειμένου ή HTML) και στο openbook.gr (αρχείο PDF).

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους κατοίκους που φροντίζουν τους δρόμους που μένουν.

Η οδός Λυγερής
Ετικέτες:    

Ένα σχόλιο στο Η οδός Λυγερής

  • 16 Οκτώβριος 2020 στο 5:11 μμ
    Σύνδεσμος

    Πραγματικά πολύ ωραίο δρομάκι, που αν δεν το περπατούσα δεν θα ήξερα ότι υπάρχει στην Καβάλα. Μπορεί αρχικά να με τράβηξε η ονομασία της οδού αλλά στη συνέχεια όταν το είδα μου θύμισε …νησιώτικο δρομάκι και με εξέπληξε ευχάριστα ο ζωγράφος/καλλιτέχνης που είχε τη διάθεση να ασχοληθεί και να το ομορφύνει!!

    Απάντηση

Σχόλιο

Κερνάτε καφέ;

Buy me a coffee

Αρέσει σε %d bloggers: