Η οδός Διονυσίου

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στους μικρούς και όμορφους δρόμους της πόλης, μετά την οδό Λυγερής, θα γνωρίσουμε σήμερα και την οδό Διονυσίου. Ένας ακόμη άγνωστος, στους πολλούς, δρόμος που βρίσκεται, λες, κρυμμένος, παράλληλα με την οδό Τενέδου, ώστε να τον περπατούν μόνο όσοι τον γνωρίζουν.

η οδός Διονυσίου στην Καβάλα

Η οδός Διονυσίου είναι τόσο άγνωστη 😃 που ακόμη και οι δικτυακοί χάρτες (Google maps, openstreetmap.org) την αναφέρουν ως οδό Διονύσου, οπότε ίσως να μην την εντοπίσετε εύκολα! Κι εγώ, όταν την πρωτοπερπάτησα, μπερδεύτηκα λίγο, καθώς δεν ήξερα ποιος ήταν αυτός ο Διονύσιος· η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα ήταν ο Διονύσιος των Συρακουσών (ο γνωστός τύραννος) ή ο άγιος Διονύσιος, στο βιβλίο «Οδωνυμικά της Καβάλας» όμως διάβασα ότι πρόκειται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη (1887-1891) Διονύσιο!

Βρίσκεται στη συνοικία Αγίας Παρασκευής, ακριβώς επάνω από την οδό Τενέδου. Ξεκινάει από τα σκαλάκια που ανεβαίνουν από την οδό Τενέδου και συναντούν την οδό Αρματωλών και φτάνει μέχρι το πάρκο, κάτω από το δασάκι της Παναγούδας, όπου βρίσκεται και το άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου. Δείτε και το σχετικό χάρτη όπου σημείωσα με πορτοκαλί χρώμα την οδό που περπατάμε σήμερα:

Στην αρχή βέβαια είναι ένας συνηθισμένος συνοικιακός δρόμος. Μετά την οδό Γοργοποτάμου όμως, στο κομμάτι όπου δε μπορούν να περάσουν τα αυτοκίνητα καθώς αρχίζει και τελειώνει με σκαλάκια, γίνεται ένα όμορφο, στενό δρομάκι γεμάτο λουλούδια, που θαρρείς πως ξέμεινε από άλλη δεκαετία! Έτσι κι αλλιώς, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, χρειάζεστε μόνο 2 λεπτά για να το περπατήσετε ολόκληρο πριν δείτε το κτίριο των Δικαστηρίων στο τέλος του.

Όπως έγραψα και στο άρθρο για την οδό Λυγερής, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους κατοίκους που φροντίζουν τους δρόμους που μένουν.

Η οδός Διονυσίου

Σχόλιο

Κερνάτε καφέ;

Buy me a coffee

Αρέσει σε %d bloggers: