χάρτης για βόλτα στις καπναποθήκες

Βόλτα ανάμεσα στις καπναποθήκες

Οι καπναποθήκες
της Καβάλας

Την ερχόμενη Κυριακή, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος φυσικά (καθώς είμαστε στο Δεκέμβριοενημέρωση: η βόλτα θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, περισσότερες πληροφορίες στο τέλος του άρθρου), θα περπατήσουμε ανάμεσα σε κάποια από τα (ανεπίσημα) μνημεία της νεώτερης ιστορίας της πόλης.

Τα σύγχρονα αυτά μνημεία δεν είναι άλλα από τα κτήρια που στέγαζαν κάποτε τις καπναποθήκες της Καβάλας, τα οποία είτε έχουν ήδη γκρεμιστεί για να χτιστούν στη θέση τους άλλα κτήρια (κυρίως πολυκατοικίες διαμερισμάτων ή εμπορικοί χώροι) ή απλά στέκουν ακόμη όρθια, άδεια τα περισσότερα και χωρίς συντήρηση, περιμένοντας κι αυτά ίσως την ισοπέδωσή τους καθώς, δυστυχώς, πολύ λίγα αξιοποιούνται και στη σύγχρονη εποχή.

Με βάση λοιπόν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που έμαθα παρακολουθώντας κάποιες από τις επιστημονικές ανακοινώσεις που έγιναν το τριήμερο που μας πέρασε (7-9 Δεκεμβρίου) στο 1ο συνέδριο για την Ιστορία του Καπνού και, κυρίως, το χάρτη που υπάρχει στο τρίτομο βιβλίο «Καβάλα η Μέκκα του καπνού» (2010), που έγραψε ο Γιάννης Βύζικας από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού διαμορφώθηκε η σχετική διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στη βόλτα μας.

Στην περιγραφή της διαδρομής, όπου συναντάμε κάποια καπναποθήκη (ή περισσότερες), θα εμφανίζεται το εικονίδιο 🏭


Ξεκινώντας λοιπόν, ως συνήθως, από το δημοτικό κήπο, θα κατευθυνθούμε αρχικά προς την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέσω της οδού Κύπρου, ώστε να περάσουμε μπροστά από την πλατεία Καπνεργάτη 🏭 και τη δημοτική Καπναποθήκη 🏭 και, στη συνέχεια, το εμπορικό κέντρο 🏭. Φτάνοντας στην, ήδη στολισμένη, κεντρική πλατεία ανεβαίνουμε προς την οδό Ομονοίας για να φτάσουμε στις Καμάρες και από την οδό Παλαιού Υδραγωγείου 🏭 να κατευθυνθούμε προς το Καρνάγιο (Καλαφατιά).

Στρίβουμε στην οδό Μπουμπουλίνας 🏭 και ανεβαίνουμε λίγα σκαλάκια για να φτάσουμε στην οδό Εκάβης και, στη συνέχεια, στην οδό Κολοκοτρώνη, απ’ όπου κατεβαίνουμε και πάλι για τις Καμάρες και την οδό Ελληνικής Δημοκρατίας. Από ένα στενό πίσω από τα παλιά Δικαστήρια, περνάμε την οδό Γαλλικής Δημοκρατίας και κατηφορίζουμε στην οδό Ολυμπιάδος 🏭 για να φτάσουμε στην οδό Αμύντα και να κατευθυνθούμε από εκεί, πίσω από τη δημοτική αγορά και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην οδό Ευγενίου Ιορδάνου 🏭 (παλιός καπνέμπορος), την οποία ακολουθούμε μέχρι το σημείο που συναντιούνται οι οδοί Αντιγόνου και Λεωνάτου 🏭 (πίσω από το θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου»).

Κατεβαίνουμε και περνάμε την οδό Ομονοίας και την πάροδό της 🏭 για να φτάσουμε στην οδό Κασσάνδρου 🏭, την οποία ανεβαίνουμε μέχρι την οδό Δαγκλή 🏭 και το εργατικό κέντρο 🏭, απ’ όπου θα ανεβούμε την οδό Αναγεννήσεως 🏭 και περνώντας από την οδό Ελευθερίας 🏭 φτάνουμε στην οδό Αριστοτέλη Στάνη και στρίβουμε αριστερά στην οδό Τσολάκη, την οποία ακολουθούμε μέχρι την οδό Ρωμανού.

Περνάμε μπροστά από το 10ο και το 15ο νηπιαγωγείο και συνεχίζουμε στη δεύτερη πάροδο Ρωμανού 🏭 και κατεβαίνουμε τα σκαλάκια 🏭 για την οδό Φιλίππου 🏭 απ’ όπου επιστρέφουμε στο δημοτικό κήπο.

Δυστυχώς δεν είναι δυνατό να περάσουμε από όλες τις καπναποθήκες που στέκουν ακόμη όρθιες, θεωρώ όμως ότι με αυτή τη διαδρομή θα μπορέσουμε να δούμε τις περισσότερες. Από τη βόλτα μας επίσης θα απουσιάζουν οι οδοί Βενιζέλου και Χρυσοστόμου Σμύρνης, καθώς όλη η σειρά των καπναποθηκών από το δημοτικό κήπο μέχρι και το Βερούλειο στάδιο δεν υπάρχει πια.

Αν τυχόν την Κυριακή βρέχει και δε μπορεί να πραγματοποιηθεί η βόλτα μας, θα υπάρξει ενημέρωση μέσω της εκδήλωσης στο facebook για την προσεχή ημερομηνία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Λόγω της βροχής την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, η βόλτα μας αναβλήθηκε για την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019. Προσθέστε την στο ημερολόγιό σας πατώντας εδώ ή στο κουμπί που ακολουθεί:

ΥΓ. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο δεν έχω προσθέσει λεζάντες επίτηδες, για να δώσω την ευκαιρία στους αναγνώστες να «τοποθετήσουν τα κτήρια στο χάρτη». Αν αναγνωρίζετε κάποιο ή κάποια από τα κτήρια, γράψτε στα σχόλια πού βρίσκεται (είτε το δρόμο ή την περιοχή).

Σχόλιο