Ένα ποδήλατο η ζωή μας

Με αφορμή το άρθρο της Σοφίας με τίτλο “Με ποδήλατο στη δουλειά“, έκανα μερικές σκέψεις και επειδή το κείμενο ήταν μεγάλο για να το αφήσω ως σχόλιο στο blog της, αποφάσισα να το μεταφέρω εδώ.

Θυμάμαι λοιπόν που, πιο παλιά, μια φίλη (που δουλεύει στην κεντρική Αγγλία) μου έλεγε πως οι υπάλληλοι που πηγαίνουν στις εταιρείες και στα γραφεία, έχουν και μια τσάντα μαζί τους με δεύτερα ρούχα και παπούτσια για να αλλάξουν αυτά που φορούν όταν φτάσουν στις δουλειές τους. Λίγο άβολη κατάσταση βέβαια, αλλά, αν μετρήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, πάλι περισσότερα είναι τα θετικά (ειδικά αν οι εταιρείες έχουν προβλέψει χώρους για ντους, όπως γράφει η Σοφία, και αλλαγή ρούχων).

Πρέπει να βοηθάει και η πόλη όμως… αν μιλάμε για μια πόλη σαν την Καβάλα, με τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της, τότε όσες ποδηλατοδιαδρομές και να οριστούν, αυτές θα περιορίζονται στην περιοχή της παραλίας, δίπλα στη θάλασσα (που είναι και ωραία διαδρομή). Καλές οι διευκολύνσεις (οδικές, οικονομικές και άλλες), αλλά την ορθοπεταλιά δεν τη συμπαθούν πολλοί!

Τέλος, πρέπει να βοηθάει και ο αναβάτης… επειδή, αν μιλάμε για μένα, που έχω να κάνω ποδήλατο από την Α’ δημοτικού (με τις βοηθητικές ρόδες μόνο· όποτε τις βγάζαμε… έπεφτα), τότε φασκελοκουκούλωστα!

Να πάρει! Αν και είμαι θετικός στη χρήση του ποδηλάτου μέσα στην πόλη (αλλά και έξω απ’ αυτήν), αυτό το άρθρο πολύ αρνητικό μου βγήκε!

Το θέμα όμως είναι ότι, αν και όλοι καταλαβαίνουμε τα ωφέλη μιας τέτοιας απόφασης, συνηθίζουμε να εφευρίσκουμε δικαιολογίες (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) ή να περιμένουμε από τους άλλους να “ξεκινήσουν την επανάσταση”!

Εσύ κάθε πότε χρησιμοποιείς το ποδήλατό σου;