Κοινωνική δικτύωση, σκόρπια σχόλια

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο είναι το άρθρο που έγραψε ο Νίκος με τίτλο “Google Reader: πιο social από ποτέ. Αρκεί όμως;“, όπου βλέπει (κυρίως) τη θετική πλευρά των εξελίξεων. Εγώ που είμαι λίγο πιο γκρινιάρης, σκέφτομαι ότι όλη αυτή η δικτύωση μπορεί να έχει και κάποια ακόμη αρνητική εξέλιξη, την οποία θα περιγράψω στη συνέχεια.

Γράφω, που λέτε, το άρθρο μου και πατάω το κουμπί για να το δημοσιεύσω. Αμέσως, μέσω του RSS feed και του ping, ειδοποιούνται οι σχετικές υπηρεσίες (που είτε έχω ρυθμίσει εγώ ή κάποιος άλλος) και ανακοινώνουν σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, αναγνώστες ειδήσεων και μηχανές αναζήτησης ότι σ’ αυτό το δικτυακό ημερολόγιο (blog) υπάρχει μια καινούρια ανάρτηση.

Όσοι έχουν επιλέξει να ενημερώνονται για τις νέες αναρτήσεις ή οι γνωστοί και φίλοι μου, με τους οποίους συνδέομαι στα κοινωνικά δίκτυα, θα δουν τον τίτλο και ίσως το διαβάσουν κιόλας. Αν τους αρέσει, θα πατήσουν το κουμπί “Like” ή, ίσως, κάνουν και κάποιο σχόλιο (καλό ή κακό).

Πού όμως θα γίνει αυτό το σχόλιο;
Το σκέφτεστε;

Το σχόλιο μπορεί να γίνει στο ίδιο το άρθρο στο blog που το φιλοξενεί, αλλά μπορεί και να γίνει στο friendfeed, στο facebook, στο twitter, στο Google reader ή όπου αλλού είναι δυνατό (και πιο εύκολο γι’ αυτόν που θα κάνει το σχόλιο).

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της ευρείας δυνατότητας σχολιασμού; Ας δούμε μερικές:

  • τα σχόλια είναι σκορπισμένα εδώ κι εκεί και είναι αδύνατο να γίνει κάποια συζήτηση ουσίας από τους συμμετέχοντες
  • τόσο ο συγγραφέας του άρθρου, όσο και οι σχολιαστές, θα είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν (και να απαντήσουν σε) όσα γράφτηκαν
  • σε βάθος χρόνου, τα μόνα σχόλια που θα “επιζήσουν” θα είναι αυτά που θα έχουν γίνει στο ίδιο το άρθρο, ενώ αυτά που θα έχουν γίνει αλλού θα χαθούν όταν εμφανιστεί νέο περιεχόμενο

Προσωπικά δε μ’ ενοχλεί πολύ αυτή η εξέλιξη, επειδή ούτε γράφω πολύ σημαντικά πράγματα (συνήθως), ούτε και οι αναγνώστες μου σχολιάζουν αυτά που γράφω. Σκεφτείτε όμως το εξής σενάριο:
Κάνετε μια αναζήτηση για κάποιο θέμα και, από τα αποτελέσματα της αναζήτησης, επιλέγετε να διαβάσετε κάποιο άρθρο από ένα blog. Όταν διαβάσετε το άρθρο, είναι σίγουρο ότι θα ρίξετε και μια ματιά και στα σχόλια που έχουν γίνει επ’ αυτού. Τα σχόλια όμως που θα διαβάσετε θα είναι μόνο αυτά που συνοδεύουν το άρθρο και όχι τα άλλα που μπορεί να έγιναν κάπου αλλού!

Δεν αρνούμαι ότι τα κοινωνικά δίκτυα με τους αλληλοκαλυπτόμενους κύκλους των φίλων βοηθούν πολύ στη διάδοση των ιδεών, των προτάσεων και των ιστοριών που γράφει ο κάθε blogger· μήπως όμως τελικά χάνουμε την ουσία, που είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ συγγραφέα και αναγνωστών;

Μια σκέψη στο “Κοινωνική δικτύωση, σκόρπια σχόλια”

  1. καλός είναι ο γαμπρός λέει, αλλά είναι κουφός! και λέει ο άλλος Ορίστε;

    ενδιαφέρουσα η πτυχή που καταθέτεις, οπότε είπα να αφήσω εδώ το σχόλιο 😉

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.