Δικτυακές ευγένειες (social media savoir faire)

Το σημερινό άρθρο έχει μάλλον τη μορφή δημοσκόπησης, οπότε είναι ευπρόσδεκτα τα σχόλια πολύ περισσότερο από τις άλλες φορές (όχι ότι για τα υπόλοιπα άρθρα τα σχόλια δεν είναι ευπρόσδεκτα αλλά, ειδικά γι’ αυτό, αυτά είναι και το θέμα μας).

Η ερώτηση
Ας υποθέσουμε ότι γράφετε κάτι γενικό (ή ειδικό) σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο του internet (π.χ. facebook, twitter, blog) και κάποιος/α απαντάει με ένα γενικό σχόλιο. Θεωρείτε υποχρέωσή σας να απαντήσετε ή το αφήνετε αναπάντητο, αφού δε σας εμπλέκει άμεσα;

Οι απαντήσεις
Αν και, μάλλον, δεν είναι μόνο όσες απαντήσεις ακολουθούν, τις αναφέρω για να ξεκινήσει η συζήτηση και να μην πετάξω έτσι μια ξερή ερώτηση 🙂

  • απαντάω κι εγώ εξίσου γενικά (και χωρίς ουσία), διακινδυνεύοντας τη δημιουργία χαβαλέ ή απαξίωσης. Το θέμα είναι ότι χάνεται η ευκαιρία της συζήτησης με τη συμμετοχή και άλλων ανθρώπων.
  • ευχαριστώ για το σχόλιο, λόγω ευγένειας, καλής συμπεριφοράς ή υποχρέωσης. Εξίσου αδιάφορη και γενική επιλογή, όπως και πριν, κατά τη γνώμη μου.
  • δεν απαντάω άμεσα και αφήνω να περάσει κάποιος χρόνος για να σχολιάσουν και άλλοι. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να το ξεχάσω αργότερα και να μείνει μετέωρο και το σχόλιο.

Θα μου πείτε βέβαια ότι το κάθε δίκτυο έχει και τις δικές του συμπεριφορές, π.χ. αν στο twitter δεν απαντήσεις μέσα σε λίγη ώρα (συνήθως μέχρι μισή ώρα), έχεις “χάσει” την ευκαιρία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θεωρήστε ότι το πρόβλημα προσαρμόζεται στις όποιες ιδιαιτερότητες.

Τώρα που έγραψα το άρθρο, σκέφτομαι ότι τα παραπάνω εφαρμόζονται άμεσα και σ’ αυτό… να απαντήσω άμεσα στο πρώτο σχόλιο (όποτε αυτό έλθει) ή να το αφήσω να ωριμάσει και να έλθουν και άλλα; Να αφήσω τη συζήτηση να αναπτυχθεί μεταξύ των σχολιαστών και εμού ή να “κάνω παιχνίδι” με τον κάθε ένα ξεχωριστά;  😉