Τι διαλέγεις;

Άμα η καλωσύνη εκλαμβάνεται ως αδυναμία, περνάς στη σκοτεινή πλευρά;

6 σχόλια στο “Τι διαλέγεις;”

 1. η καλοσύνη, ως φως, και η έμπρακτη εκδήλωσή της, δεν μπορεί να καμία περίπτωση να εκληφθεί ως "πέρασμα" στην σκοτεινή πλευρά. Η καλοσύνη ως … αδυναμία, περιλαμβάνει μέσα της την ίδια την υπόσταση του "θείου κ'αγαθού".Ας μην ξεχνάμε την πρακτική της ανοχής που εφάρμοσε ο Γκάντι και κατάφερε να ελευθερώσει μια χώρα (εξαιρώντας κανείς τους υπόλοιπους διεθνείς παράγοντες που έπαιξαν ρόλο)

 2. Τώρα που το ξαναδιαβάζω, με βάση ό,τι έγραψες, ομολογώ ότι ήμουν δυσνόητος/ασαφής/διφορούμενος [διαλέγεις όποιο θέλεις].

  Όταν το έγραψα εννοούσα: «άν κάποιος θεωρήσει την καλωσύνη σου ως αδυναμία, δικαιούσαι να περάσεις απέναντι;»

  Ζητώ συγγνώμη γι' αυτό. Το αφήνω αδιόρθωτο επειδή ήταν μόνο μία σκέψη, έστω και ασαφώς διατυπωμένη.

 3. Η καλοσύνη είναι η ιδιότητα του καλού ανθρώπου που θέλει το καλό και την ευτυχία του συνανθρώπου του.
  «Κ γιατί να θέλει κάποιος το καλό και την ευτυχία του συνανθρώπου του;». Γιατί το καλό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ούτε τους άλλους ούτε κ εμάς τους ίδιους. Γιατί κάνοντας μια καλη πράξη νιώθουμε κ εμείς καλά με τον εαυτό μας, είμαστε ευτυχισμένοι.
  Εάν ο άλλος εκλαμβάνει την καλοσύνη μας ως αδυναμία και κοιτάζει να μας εκμεταλλευτεί, τότε κι εμείς οφείλουμε να αμυνθούμε για να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο κ τον άλλον που δεν αντιλαμβάνεται πως με την κουτοπονηριά του κάνει κακό κ στους δύο…και δε θα του βγει σε καλό!
  Συνεπώς αν κάποιος θεωρήσει την καλοσύνη σου ως αδυναμία δε δικαιούσαι να γίνεις κι εσύ αδύναμος (να περάσεις απέναντι δηλαδη).
  οφείλεις αρχικά να αυτοπροστατευτείς από τη βλακεία του άλλου και να του δώσεις να καταλάβει πως οι πράξεις του μόνο κακό κάνουν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.