Το βιβλίο στο χάρτη

Τώρα τελευταία, παρατηρώ ότι, όλο και πιο συχνά, καθώς διαβάζω ένα βιβλίο καταφεύγω και στο σχετικό χάρτη της περιοχής ή των περιοχών, όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα που περιγράφει ο/η συγγραφέας.

Ίσως αυτή η παρόρμηση να προέρχεται από την ανάγκη να σχηματοποιήσω το χώρο, να νιώσω λίγο περισσότερο ότι «βρίσκομαι κι εγώ εκεί», να δω με τα μάτια του ήρωα ό,τι βλέπει και τα μέρη όπου κινείται.

Δεν ψάχνω φωτογραφίες της περιοχής· θα ήταν πολύ δύσκολο, ειδικά αν η ιστορία που διαβάζω είναι «εποχής», οπότε τις λεπτομέρειες τις αφήνω στη φαντασία. Αλλά νομίζω ότι με βοηθάει να έχω μία γενικότερη εικόνα, μέσω του χάρτη, για να προσανατολίζομαι καλύτερα.

«[…] Στ’ αριστερά μου υψώνονται κάτι πελώριοι, συμπαγείς βράχοι, το αγαπημένο στέκι των ψαράδων του καλοκαιριού.  Στα δεξιά, η στεριά εισχωρεί βαθιά στο νερό και την πούντα στολίζουν μια χούφτα γραφικά σπιτάκια. […]»

Το κάνετε κι εσείς αυτό ή τα αφήνετε όλα στου μυαλού τις εικόνες;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.