Ταξίδι

Τελευταίος έλεγχος. Τα έχω πάρει όλα; Κλείνω τη βαλίτσα και την αφήνω δίπλα στην πόρτα. Βάζω τα παπούτσια μου, βγαίνω, σβήνω το φως, κλειδώνω την πόρτα και φεύγω.

Είναι νύχτα ακόμη και περπατώ γρήγορα στους δρόμους κρατώντας τη βαλίτσα στο ένα χέρι και έχοντας άλλη μία τσάντα στο άλλο. Φτάνω στο πρακτορείο· ο υπάλληλος δεν έχει έρθει ακόμη, μου κόβει ο καφετζής το εισιτήριο και κάθομαι μαζί με άλλους τρεις να περιμένουμε το λεωφορείο.

Ταξιδεύουμε προς Βορρά και ήδη άρχισε να ξημερώνει. Γλυκό ξημέρωμα.

Στην πρωτεύουσα του νομού αλλάζουμε λεωφορείο κι έχω άλλη μία αλλαγή λεωφορείου σε δύο ώρες για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής. Σχεδόν όλη τη χώρα θα διασχίσω σήμερα, αλλά δε με νοιάζει.

Πάντα, όταν επιστρέφω στο σπίτι, δε με απασχολούν άλλα ζητήματα. Χαίρομαι τις ώρες και τα χιλιόμετρα, κάθε ταξίδι είναι διαφορετικό.

Η κακή μουσική στο ραδιόφωνο ξεχνιέται εύκολα. Αναρωτιέμαι συχνά αν οι περισσότεροι οδηγοί κάνουν κακές επιλογές στη μουσική επειδή (α) τους αρέσει, (β) τους βοηθάει να μένουν ξύπνιοι ή (γ) για να μένουν ικανοποιημένοι οι περισσότεροι από τους επιβάτες… Μα, καψουροτράγουδα πρωί πρωί;

Έξω ο κόσμος συνεχίζει τη ζωή του χωρίς να ενδιαφέρεται για εμάς που τον παρατηρούμε, προσπαθώντας να γεμίσουμε τις ατελείωτες ώρες του ταξιδιού. Κάποιοι μας παρατηρούν και αυτοί, ίσως να σκέφτονται κάποιο ταξίδι δικό τους ή δικούς τους που ταξιδεύουν.

Σε κάθε νέα στάση αλλάζει η σύνθεση των επιβατών. Άλλοι θα φτάσουν στον προορισμό τους (τους περιμένει άραγε κανείς;), άλλοι θα ξεκινήσουν για κάπου αλλού. Όλοι κάπου πηγαίνουμε και στις διαδρομές αυτές συναντούμε πολλούς ανθρώπους. Τόσες ζωές πλεγμένες η μία με την άλλη και τόσες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση. Έστω κι αν δε μιλήσουμε με κανέναν στη διαδρομή, παρατηρούμε και σκεφτόμαστε. Και μας παρατηρούν επίσης και κάνουν σκέψεις για εμάς, να μην το ξεχνάμε.

Μικρό ή μεγάλο, κάθε ταξίδι δεν ξεχνιέται. Κάτι μένει.

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.